Home
NieuwsOpen Space (deze pagina)ManagementAdviesCursussenContactEnglish


Open Space: een bijeenkomst met rendement
Vaak heb je tijdens of na een willekeurige conferentie zo'n gevoel van: "Wel leuk en aardig, al die lezingen, maar eigenlijk leverden de onderlinge contacten in de koffiepauzes me nog het meeste op." Dat overkwam een kleine 20 jaar geleden ook een groep organisatie-adviseurs na hun jaarlijkse netwerkbijeenkomst. Iemand vroeg zich hardop af hoe het zou zijn als de hele bijeenkomst één grote koffiepauze zou zijn. Harrison Owen was het jaar daarna aan de beurt om de conferentie te organiseren en besloot de uitdaging aan te nemen. Zo ontstond Open Space Technology: een minimale structuur en een maximale ruimte voor creatieve oplossingen. Er is geen vooraf vastgestelde agenda en er zijn geen vooraf gecontracteerde sprekers. Wel is er een aansprekend thema en er is een raamwerk waarbinnen de deelnemers zelf in korte tijd de agenda samenstellen. Aan het eind van de bijeenkomst verandert de structuur zodat de deelnemers prioriteiten gaan stellen en concrete afspraken kunnen maken.

In de loop der jaren heeft Open Space Technology zich ontwikkeld tot een zeer effectieve methode om groepen van 10 tot 1.000 mensen in beweging te krijgen en bij veranderingsprocessen te betrekken. De laatste jaren is er toenemende belangstelling voor het gebruik van Open Space als relatief eenvoudige en bijzonder elegante interventiemethode bij organisatieverandering. Zie voor meer informatie de links en de boeken onderaan of neem contact op voor een afspraak. Ik vind het erg leuk om over Open Space te praten, dus schroom niet!

Open Space links
Een uitgebreide brochure over Open Space Technology.
Een spreadsheet (Microsoft Excel) om uit te rekenen hoeveel stoelen je in een cirkel kunt zetten in een bepaalde ruimte. Handig bij het plannen van een Open Space conferentie.
Een draaiboek met tips en schema's voor de voorbereiding van een Open Space conferentie.
De internationale Open Space website
De internationale Open Space email discussielijst
Harrison Owen, ontdekker van Open Space Technology
Birgitt Williams, bekend als facilitator en trainer in Open Space

Zoeken naar meer informatie over Open Space

Google
Open Space boeken
Over de onderstaande boeken kun je, door op de plaatjes of op de titel te klikken, meer informatie vinden op Amazon.co.uk, de Engelse vestiging van Amazon.com. Je kunt de boeken daar ook meteen bestellen. De meeste boekhandels in Nederland kunnen ze ook leveren (in veel gevallen op bestelling).

Open Space Users GuideHarrison Owen: Open Space Technology, a Users Guide De tweede, bijgewerkte editie van het handboek voor de Open Space begeleider. Een must voor iedereen die wil weten hoe Open Space werkt. Het begint met de vraag wanneer Open Space een geschikte methode is en wanneer niet. Het boek bevat vervolgens een gedetailleerde stap voor stap handleiding en veel praktische tips. Harrison Owen is de man die 25 jaar geleden met Open Space begonnen is er nog steeds mee werkt. Klik op het plaatje om het boek te bestellen.

Expanding Our NowHarrison Owen: Expanding Our Now, the story of Open Space Technology Een boek over het ontstaan en de achtergronden van Open Space Technology en de ontwikkeling van de methode in de loop der jaren. Een aantal case studies verlevendigen het geheel. Dit boek is een uitstekende aanvulling op de Users Guide. Harrison Owen, die zichzelf liever ontdekker dan uitvinder van Open Space noemt, heeft een eenvoudige, praktische en humoristische schrijfstijl. Klik op de foto van het boek hiernaast om het te bestellen.

The Power of SpiritHarrison Owen: The Power of Spirit Harrison's laatste boek, waarin hij zijn ideeën over Open Space Technology naar een hoger niveau tilt. Hoe komt het dat sommige organisaties een levendige en geïnspireerde indruk maken en andere niet? Wat is "soul pollution" en wat kun je doen om Spirit weer terug te laten keren? Harrison's antwoord is even simpel als uitdagend: "We have to consciously become what we already are."

ThePeg Holman & Tom Devane: The Change Handbook Een overzicht van een groot aantal interventiemethodieken, waaronder Open Space. Het boek bespreekt alle methoden vrij uitgebreid en bevat een handige vergelijkingsmatrix, veel praktijkvoorbeelden en literatuurverwijzingen. Een uitstekend naslagwerk dat duidelijk maakt in welke situaties de verschillende methodieken het beste tot hun recht komen. Dit is de tweede druk van dit standaardwerk voor verandermanagers.